Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
objednavky@vinarstvimunzar.cz
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je bohužel prázdný :(
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 500,00 Kč a máte vybranou dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. INFORMACE O NÁS
  3. O vinařství a zámku
O vinařství a zámku

Jsme malé rodinné vinařství, jehož dominantou je barokní zámek, který se tyčí nad celou vesnicí. Obec Domousnice je malá obec na samém okraji CHKO Český ráj. Oproti ostatním zámeckým stavením v kraji se zásadně liší – má u sebe vinohrad o velikosti sedmi hektarů, který byl vysázen v roce 2004. První ročník vína se podařil vyrobit již v roce 2006.

Protože si myslíme, že pouze z kvalitních hroznů se dá vyrobit špičkové víno, jsou veškeré práce na vinohradu prováděny pouze v naší režii. Tímto způsobem jsme schopní zajistit si prvotřídní surovinu a nejlepší podmínky pro následnou výrobu vína. Nevidíme nic špatného na nakupování hroznů (těch z naší země), ale touto cestou jsme nikdy nešli a ani nemáme v plánu jít. Takových vinařství je ostatně dost. A to i přesto, že vypěstování vlastních hroznů je určitě těžší, namáhavější a dražší způsob získání suroviny k výrobě vín. Naším cílem je držet kvalitu pevně v rukou a vyrábět skvělá vína s odrazem místních klimatických podmínek.

 

PĚSTOVÁNÍ RÉVY

V našem vinařství pěstujeme a vyrábíme tichá odrůdová vína ze čtyř červených a čtyř bílých odrůd.

  • Červená vína
    • Dornfelder
    • Rulandské modré
    • Svatovavřinecké
    • Zweigeltrebe
  • Bílá vína
    • Rulandské bílé
    • Rulandské šedé
    • Ryzlink rýnský
    • Tramín červený

Chceme jít ve stopách udržitelného ekologického zemědělství, jsme přesvědčeni, že to má smysl zvlášť v dlouhodobém horizontu. Tento cíl se nám hlavně daří naplňovat tím, že jsme v každodenním kontaktu s vinohradem a díky našim zkušenostem, znalosti půdy a podnebí dokážeme s velkou úspěšností aplikovat rostlinolékařskou praxi v našem vinohradu. Díky tomu minimalizujeme použití fungicidu na minimum, nebo úplně vypouštíme. Herbicidy na likvidaci trávy v meziřadí nepoužíváme vůbec, tuto část obděláváme mechanicky. Hrozny, které jeví známky infekce nesbíráme, protože to je „nejlepší“ způsob k zavlečení bakterií do vína, které tam nemají co dělat. Za zmínku stojí také to, že náš vinohrad je rozdělen na 4 části malými remízky stromů. Máme za to, že toto přispívá k minimalizaci křížového přenosu infekce mezi vinohrady.

Sklizeň probíhá selektivně a zásadně ručně do připravených potravinářských bedniček, které jsou rozmístěné v řádku, plné jsou následně sváženy na nádvoří zámku, odkud putují do lisovny, kde je příjme náš nerezový odstopkovač. Protože začínáme sklízet až většinou začátkem října, běžně dosahujeme cukernatosti min. 21°ČNM. Nejvíce jsme zaznamenali v roce 2018 u tramínu 26,6°NM, a u červených 24°NM. Běžně ovšem sklízíme mezi 21-23°NM, což předurčuje hrozny pro výrobu jakostních vín s přívlastkem a proto počínaje rokem 2018 necháváme vína zatřiďovat.

 

VÝROBA VÍNA

Při výrobním procesu využíváme moderních nerezových technologií, kde moderní postupy kombinujeme s těmi tradičními.  U nás ovšem nenajdete ocelové haly s tanky až ke stropu. Výroba vín se nachází v křídle barokního zámku. Klademe důraz na čistotu provozu a používaných technologií, které jsou podle nás zásadní. I proto máme zavedený pokročilý systém kontroly a prevence zdravotní nezávadnosti HACCP, který vznikal na základě našich zkušeností s výrobou právě v našich podmínkách menšího neautomatizovaného zámeckého provozu. V letech 2016-2018 prošly naše výrobní prostory rekonstrukcí a velkými změnami, které šly ruku v ruce s pořízením nových technologií pro zpracování a výrobu vína. I přesto, že výrobní prostory v křídle zámku nelze nafouknout, tímto krokem se nám nejen podařilo zvětšit kapacitu zpracování hroznů, ale mnohem více zefektivnit celý výrobní proces. To ostatně přispívá ke kvalitnějšímu a šetrnějšímu zpracování vína a v konečné fázi se to projeví v láhvi, která na konci tohoto procesu vznikne.

Bílé a růžové jsou běžně hotové na počátku léta, následující rok po sklizni, červená vína běžně vyrábíme dva až tři roky.


OCENĚNÍ

Naše vína dosahují na domácích vinařských soutěžích velmi dobrých výsledků, bodově přesahujících 80 bodů. Náš největší úspěch z poslední doby je zlatá medaile v oblastním kole Národní soutěže vín 2018, kde náš Zweigeltrebe rosé 2016 obsadil druhé místo z dvaceti vzorků se ziskem 86,33 bodů, Stříbrná medaile z Litoměřického hroznu 2016.

 

Zámek Domousnice

Písemně dokládaný vznik tvrze v Domousnicích je datován počátkem 15. století, kdy patřila do vlastnictví Karla Harase z Bosyně. Z nemalého výčtu vlastníků je dobré zmínit rod Rašínů z Rýzmburka. Jan Petr Rašín z Rýzmburka získal panství sňatkem s dědičkou celého panství Annou Marií Býšovcovou z Býšova v roce 1638.

Zámek vznikl v roce 1730 přestavbou staršího sídla. Rašínové o panství přišli díky Josefu Ignáci Rašínovi, jenž byl vnukem Jan Petra Rašína, který celé panství prohospodařil. Od roku 1750 se na panství vystřídalo několik majitelů, mezi které například patří Scherzerové, rytíři Pulpáni z Feldštějna, německý šlechtic August Schroll či vídeňský bankéř Bedřich Förster. Je třeba zmínit, že v Domousnicích odpočívala po svých náročných zahraničních turné v roce 1907 a 1911 česká pěvkyně Ema Destinová.

V roce 1911 kupuje celé domousnické panství včetně lesů a parku kníže Thurn Taxis, majitel zámku Loučeň a Mcely. O šest let později kupuje od Thurn Taxise zámek a přilehlé panství český politik, poslanec v Praze a rakouského sněmu Jindřich Maštálka, významná osobnost, která sehrála důležitou roli v hospodářském a politickém životě a vykonala mnoho pro povznesení kraje. Současný vzhled zámku  je výsledkem neobarokních úprav z let 1917 – 1926, které uskutečnil právě Jindřich Maštálka.

Po znárodnění byl zámek s parkem přidělen Svazu čsl. invalidů v Praze. Po roce 1989 byly nemovitosti navráceny potomkům posledních vlastníků, jimiž byli bratři Halířové. V jejich rukách však nezůstaly. Zámek byl opakovaně vykraden, také sochy z parku zmizely.

V dnešní době je zámek v soukromém držení a není až na výjimky přístupný veřejnosti. Zámek je dvoukřídlá budova, kde jsou obě křídla dvoupatrová, hlavní budova je navíc podsklepená. Na přelomu let 2003/2004 se zde kompletně rekonstruovala střecha, která již nebyla ve vyhovujícím stavu. Také se v budoucnu počítá s postupnou renovací interiérů. Nyní zámek hostí ve svých prostorech vinařství a dílnu na výrobu nábytku z masivu převázně venkovského stylu. 

Součástí zámku je rozlehlý zámecký park, vinice, pole a les. V zámeckém parku jsou k nalezení pozůstatky dřívějšího využití zámku jako reakreační středisko, kterými jsou tři chatky a kamenná nádrž, která sloužíla jako bazén.

© 2018 Zámecké Vinařství Munzar Domousnice. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz